Bedragarna utger sig för att vara antingen VD eller leverantör i ett kortfattat mail. I mailet uppmanas att en brådskande utbetalning måste göras, vanligtvis till utlandet, alternativt att den leverantör som bolaget använder sig av har bytt kontonummer.
Bedragaren använder olika metoder för att ge sken av att VD alternativt leverantör är avsändare av mailet. Var vaksam på:

  • ”Äkta avsändare” så kallade ”Spoofad e-postadress”. Namn och avsändaradress ser ut att vara korrekt men om du trycker ”Svara” kommer istället bedragarens adress att visas.
  • Felstavat företagsnamn. Bedragaren har skapat ett domännamn som är förvillande likt det riktiga bolaget, ex lagt till en ändelse, bytt ut eller tagit bort någon bokstav i namnet; arne.andersson@firma.se blir istället @vdfirma.se, @firman.se, @firrna.se, @frma.se etc.
  • Rättstavat namn och företag men med annan toppdomän, ex arne.andersson@firma.se blir istället arne.andersson@firma.org

För att skydda er är det viktigt att ni är vaksamma. Detta är speciellt viktigt om det kommer ett mail med begäran om oväntade brådskande överföringar till okända konton eller en uppmaning till att ändra mottagarkonto.
Har du/ni frågor eller funderingar, tveka inte att höra av er till oss!
/Säkerhetsavdelningen Sparbanken Nord