Berätta vad du gör på banken!
– Som företagsrådgivare möter jag företagskunder stora som små, dom har olika behov, allt från ett enstaka konto till mer eller mindre komplicerade lösningar vid generationsskiften eller ägarbyten. De olika mötena är otroligt stimulerande och gör att det enda som är sig likt från dag till dag är väl själva arbetsplatsen. Då jag både vuxit upp i en företagarfamilj och även varit företagare själv så känns det som att jag kan ge kunderna lite mer än bara det bankiska, vilket ofta uppskattas
Vad var det som lockade dig till Sparbanken Nord förra våren?
– Jag har alltid trivts med att möta människor och främst då ”öga mot öga” och då kändes det naturligt att efter fem år som företagsrådgivare på Swedbanks telefonbank söka jobbet hos Sparbanken Nord när det utannonserades i slutet av 2015. När jag läste annonsen så kändes det som ”Det där är ju mitt jobb!”. Som gammal lokal egen företagare har mitt hjärta alltid slagit starkt för lokala och mindre aktörer. Så att först få vara kund och sen få jobba på den lokala Sparbanken känns fantastiskt spännande och samtidigt naturligt.
Varför ska kunder och arbetstagare välja Sparbanken Nord?
– Som lokal bank tar vi alla beslut just lokalt. Efter mina år på en storbank (Swedbank) så är jag än mer stärkt i det lokala. Att jobba här blir mera familjärt, vi som jobbar i Piteå kan sätta oss och fika med ledningen eller knacka på deras dörr för ett spontant möte. Som kund är just de lokala besluten ofta viktiga, en förfrågan ska inte bedömmas av någon oinsatt i Sundsvall eller Stockholm. Det ger både snabbare och bättre beslut. Att vi inte har några ägare innebär att det inte finns några ägarkrav på vinstutdelningar, visst ska vi göra bra resultat, men de används istället i verksamheten samt till det vi kallar Framtidsbanken som delar ut bidrag till olika funktioner i samhället. I år får även vi anställda dela ut det som kallas ”Personalmiljonen” där vi själva utser och får dela ut 5000kr var till ett valfritt ändamål, självklart inom ett visst ramverk.
Vad är ditt bästa tips till dina kunder just nu?
– Se till att både verksamheten och ägarna har rätt försäkringar och gör pensionsavsättningar som ger en vettig ekonomi när det är dags att sluta jobba. Ännu viktigare i år när de s.k. 3:12 reglerna ska förändras. Många företag har sparat ihop stora utdelningsutrymmen utan att utnyttja det och har nu chansen att göra det till de ”gamla” reglerna.
Vad gör du helst på din fritid?
– Sommartid så blir det golf, fixa och dona på sommarstugan, umgås med vänner, och tillsammans med frun så tar vi ibland bilen runt Sverige för att se nya ställen. Vintertid kan det bli någon resa till antingen ett varmare land eller en storstad. Det sker ibland med vänner och ibland bara med familjen. Snöskotern får sig nån tur även om det inte blir så ofta som förr.
Avslutningsvis: Vad är det bästa med att bo och verka i Piteå?
– En ”småstad” har sina för och nackdelar. Fördelarna är att det ofta är nära till ”allt”, behöver man något så kan fråga någon eller några, har inte dom det så känner dom oftast någon som har eller vet osv. Att ”alla känner alla” har ju också sina för och nackdelar, men rätt använt ger det mest fördelar.
– Piteå har ju sina unika fördelar med starka industrier och andra stora arbetsgivare, samt att det fortfarande är låga boendekostnader som gör det till en attraktiv stad att bo och verka i. Nackdelarna som ändock finns, är väl att det trots allt är en liten ort som kan innebära att det blir svårt att ex. vis driva butiker med smalare inriktning. Det ger i sig en bieffekt i att det inte finns ”allt” att få tag i heller, utan det ska beställas, köpas på nätet eller att man åker till ex. vis Luleå. ”Alla känner alla” kan innebära att det blir lite inavelskänsla ibland.