Hoppa till textinnehållet

Om Sparbanken Nord

fjällvy med mountainbike bakgrunds bild

Vi är en sparbank. Trygga i vår lokala närvaro, med sunda värderingar och engagemang i din vardag. Vi har allt som andra banker har men inga aktieägare. Istället investerar vi i utvecklingen av vår gemensamma region.

 

Som kund i Sparbanken Nord bidrar du till  Norrbottens bästa.

För att vi är en sparbank!

Vi är en Sparbank - sedan 1852

För över 200 år sen skedde en förändring i den europeiska bankvärlden när kyrkoherden Henry Duncan fick en idé: vem som helst skulle när som helst kunna sätta in vilket belopp som helst på banken. Fram till 1810 hade banker endast varit till för rika människor - nu skulle alla kunna spara, även de som inte hade så mycket pengar.

 

Sparbanksfilosofin - engagerat och stödjande
I Sverige fick sparbanksrörelsen stor framgång under 1800-talet, målet var att minimera fattigvårdsbehoven. Köpmän, landshövdingar och tusentals andra deltog i sparbanksbildandet och stöttade det sparfrämjande syftet.
Att pengarna skulle återinvesteras regionalt var en självklarhet. Till exempel lämnades under första världskriget ekonomiskt stöd till kläder och mat för barnfamiljerna.

 

Samma grundtanke sedan 1852
Sparbanken Nord har i princip samma grundidé idag som vid starten. Vår lokala närvaro är grundtryggheten. Vi kan vår marknad. Vi känner och engagerar oss i våra kunders vardagsbeslut. Vi stödjer samhällsutvecklingen, ibland genom att delta i samtal, ofta genom viktiga investeringar.
Om det går bra för våra kunder går det också bra för oss, därför vill vi som regionens egen bank aktivt medverka till en levande bygd och en bra framtid för våra kunder och hela vår region.

 

Fristående sparbank
Vi har valt att förbli en fristående juridisk enhet med bland annat Swedbank som en av våra största samarbetspartners. Vår självständighet innebär att verksamheten inriktar sig i huvudsak på den regionala marknaden och att styrelsen utses av våra egna kunder. Eftersom fristående sparbanker saknar aktieägare går den vinst som banken ger direkt tillbaka i verksamheten och till samhällsstödjande investeringar via Sparbanken Nord - Framtidsbanken.

 

I stad och by - på telefon och internet
Vi erbjuder all den moderna teknik som andra banker har. Men vi har också vanliga bankkontor som är viktiga mötesplatser för både privatpersoner och företagare. Idag kan du besöka oss på något av våra sparbankskontor på 10 orter i Norrbotten. Vår egen Telefonbank fungerar som ett bankkontor fast via telefon och har generösa öppettider. Du når oss också via våra mobila tjänsteplattformar såsom internetbanken och appen.


Vår historia är en spegel av samhället. Som regionens bank är det viktigt att förstå kulturen och det som format människorna i Norrbotten, och att vi alltid bär historien med oss.

 

Vi är en sparbank

Vad är en sparbank?

Använd våra tjänster säkert

Läs mer om bankens säkerhetslösningar, ta del av våra tips och råd när det gäller säker identifiering och hur du kan skydda dig mot bedragare, phishing och mycket mer.

Finansiell information

Ibland kan det vara tryggt att veta att din bank står stadigt och att vi är en pålitlig och långsiktig partner. Vår finansiella information visar att vi har en ansvarsfull och realistisk intern kapitalutvärdering.

Kontakta oss

Här finns de vanligaste kontaktvägarna till oss på banken; till våra kontor, telefonbanken, support, spärrservice och huvudväxel.

Jobba hos oss

Vill du jobba på en modern bank som har sunda värderingar och arbetar för utveckling i Norrbottensregionen? Då ska du söka jobb hos oss!

Vi är en Sparbank!

"Vi är en väldigt obankig bank - vi är regionens egen bank."

VD Gunnar Eikeland om varför vi inte är som andra banker.