Meny
Våra tjänster

Samboavtal och sambolagen

Ska du och din partner flytta ihop och bli sambos? Grattis! Vi förstår att det kan kännas konstigt att tänka på att det skulle kunna ta slut. Men om ni redan nu bestämmer hur ni vill ha det, i ett samboavtal, så har ni en trygghet senare om det skulle ske.

Par står i ett hus och pussas, mannen håller en flyttkartong

Visste du att om du och din sambo skulle separera så delar ni, enligt sambolagen, lika på gemensamt boende och bohag? Oavsett vem som betalat mer eller står på kontraktet? Detta kan ni ändra genom att skriva ett samboavtal.

Vad är sambolagen?

Sambolagen är en lag som skyddar den ekonomiskt svagare sambon vid en separation. Som sambor räknas två kärlekspartners som har ett gemensamt hushåll och bor tillsammans som ett par. Om du bor med en kompis, till exempel en studiekompis, gäller inte sambolagen.

Vad är ett samboavtal?

Ett samboavtal kan i stort sett likställas med ett äktenskapsförord, förutom att samboavtalet fyller en mycket mer begränsad funktion. Det är ett juridiskt bindande avtal mellan dig och din sambo om vad ni ska dela på om vid en separation eller dödsfall. Ett samboavtal omfattar bostad som ni köpt eller skaffat tillsammans för att bo ihop i, som sambos. Det gäller även ert gemensamma bohag, det vill säga de saker eller möbler ni införskaffar för gemensamt bruk under tiden ni bor ihop. 

Ärver sambos varandra?

Som sambos ärver ni inte varandra. Det gäller oavsett hur länge ni varit det och om ni har gemensamma barn eller inte. Det enda sättet för er att ärva varandra är att skriva ett testamente. Om ni är sambos kan det vara en god idé att gå igenom hela er livssituation med en erfaren jurist. På så sätt kan ni säkerställa att det blir som ni vill, om ni skulle separera eller om någon av er skulle gå bort.

Andra läser också

  • Bodelning och bodelningsavtal – så funkar det

    Hur funkar det med bodelning och bodelningsavtal? Som gift har du rätt till hälften av era gemensamma tillgångar vid en bodelning. För sambos gäller andra regler. Men det går att skapa ekonomisk trygghet i alla samlevnadsformer – genom aktiva val.

    Bodelning och bodelningsavtal
  • Arvsrätt och arvsklasser

    Det finns flera faktorer som påverkar hur ditt arv fördelas och många ställer sig frågan – vem ärver mig?  Läs mer om arvsrätt, arvsklasser och hur olika arvsordningar kan se ut när inget testamente finns.

    Arvsrätt och arvsklasser
  • Äktenskapsförord

    Ska du och din partner gifta er? Att tänka på att göra slut när man precis ska gifta sig kan kännas konstigt. Men om ni skriver ett äktenskapsförord redan nu så bestämmer ni själva hur ni vill ha det och det blir tydligt om ni skulle skilja er senare.

    Äktenskapsförord