IFK Arvidsjaur - klubben där engagemang och samarbete är en självklarhet
Det här är inte en artikel om fotboll. Vilket lag som toppar serien, har bästa bortastatistiken eller vem som leder skytteligorna. Det är en berättelse om stolthet, medmänsklighet och samarbete. Om jämställdhet som grundinställning och ett engagemang som sträcker sig längre än gräsplanen på IP. Den här texten ska handla om IFK Arvidsjaur Fotboll.
Vi träffar Klas Eriksson, som trots sin avsaknad av ”den rätta dialekten” är en av de personer som starkast symboliserar klubben. Med tjugo år bakom sig både som spelare, ledare och nu ordförande, har han stor del i den utveckling som skett i föreningen. Klas är uppvuxen på Lidingö och har alltid spelat fotboll, så det var naturligt att söka upp ortens fotbollslag när han kom till Arvidsjaur. Anledningen till flytten är en klassiker, och vi kan säga att det blev kärlek även till platsen och till IFK Arvidsjaur.
Vi träffar också Husse Fathel, som hittade hem med stor hjälp av samhörigheten i klubben, och sedan länge ”betalar tillbaka” genom att själv engagera sig som tränare och ledare. Han har numera även domaransvaret i klubben vilket innebär att han agerar fadder till domare, rekryterar och anordnar möten och utbildningar.
Men vi börjar i den flyktingström som för drygt tio år sen gav nya invånare till orten. Unga killar där fotbollen blev ett naturligt universalspråk, som på många andra platser. Kanske kommer sig integrationen mer naturligt på en mindre ort som Arvidsjaur med en enda fotbollsklubb, kanske inte. Här gav det i alla fall positiva effekter som fortfarande märks.
Integrationsarbete som fortfarande ger positiva effekter
I samarbete med kommunen bedrev klubben uppsökande verksamhet och bjöd in de nyanlända till fotbollsträningen. Klas Eriksson menar att det är många delar som ska fungera för att ett integrationsarbete ska lyckas, och att man i klubben tidigt försökte ha ett helhetsperspektiv. Bland annat så bedrevs läxhjälp i klubblokalen före och efter träning, och vissa eldsjälar ställde även upp och övningskörde med killarna.
- De positiva effekterna av mångfald kan man prata länge om, säger Klas. De här killarna bidrog och bidrar fortfarande med så mycket till vårt samhälle och gav oss nya och annorlunda perspektiv. De införde också en helt ny – och roligare – fotboll i Arvidsjaur.
- Bland de som fortfarande är kvar i Arvidsjaur är det flera som finns kvar i klubben; som aktiva eller som ledare. Några har flyttat vidare, för utbildning, för att arbetet krävt eller för att satsa vidare på sin fotboll.