Frågor och svar om appen
Hitta svar på dina frågor om funktionerna i appen.
Med appen för företag kan du sköta företagets bankärenden när och var du vill. Appen har funktioner som passar både små och stora företag.
Appen för företag är kostnadsfri men du behöver ha avtal för internetbanken för företag för att det ska fungera. Du har samma behörighet i appen för företag som i internetbanken företag.
Kan du inte ladda ner appen? Då kan du behöva uppdatera Android-/iOS-versionen (programvaran) i din mobila enhet, vilket du gör under Inställningar.
Kan du inte ladda ner appen trots att du har uppdaterat? Då är din mobila enhet sannolikt för gammal för appen.
Teknisk förklaring! För iOS funkar appen om du har det senaste operativsystemet eller någon av de två tidigare versionerna. För Android funkar appen om du har det senaste operativsystemet eller någon av de tre tidigare versionerna.
För att aktivera notiser:
1. Lägg till notiser i avtalet Bevaka ärenden i internetbanken.
2. När avtalet är uppdaterat, aktivera notiserna i appen.
Om du har en enskild firma, kan du inte ha notiser aktiverade både på företaget och privat, utan du behöver välja.
Är du enskild näringsidkare? Då kan du skaka fram saldot, i både in- och utloggat läge. Skakar du igen försvinner saldot.
Snabbsaldo går bara att aktivera för enskilda näringsidkare. Du aktiverar snabbsaldo genom att logga in i appen och välja Inställningar/Snabbsaldo. Sedan väljer du vilket konto du vill koppla till tjänsten och sedan Aktivera.
Genom att skaka telefonen när du befinner dig på startsidan av din app, kommer snabbsaldo fram. Skaka telefonen igen, så döljs snabbsaldot.
Du kan aktivera följande push-notiser:
1. Logga in i den tidigare versionen utav Internetbanken företag
2. Välj "Tillval/Bevaka ärenden" i huvudmeny
3. Välj Anslut (Har företaget redan tjänsten "Bevaka ärenden" väljer denne "Ändra" i menyn
4. Markera att företagets användare ska kunna få Swish-notis i appen för företag (det vill säga app-kolumnen)
I Inställningar kan du anpassa funktionerna i appen efter dina önskemål, som att välja ett förvalt företag för inloggning, byta språk och aktivera push-notiser.
För att kunna få notiser, behöver du godkänna att appen får skicka notiser till din telefon/iPad. Det gör du under notiser i inställningar i telefonen/iPaden.
Notiser är kopplade till respektive företag. Vill du stänga av notiser för något av företagen gör du det under Inställningar för respektive företag, på samma ställe som du aktiverade notiserna.
Vi stödjer både svenska och engelska i våra appar och du kan byta språk i appen genom att byta språk på din telefon. För Android-telefoner kan du även byta språk direkt i appen, genom att gå in under Inställningar > Språk.
Välj Betala och överföra för att göra överföringar mellan företagets egna och till andras konton, betala räkningar, med eller utan OCR- skanner och se inkomna e-fakturor. Det går också att se och ändra framtida betalningar och överföringar. Du har samma behörighet i appen för företag som i internetbanken företag. Hur du genomför betalningar och överföringar styrs av din behörighet.
När en e-faktura inkommer får du en notis i appen så att du vet att den ligger där. För att betala och kontrollera att allt stämmer är det bara att logga in.
Med appen för företag kan du göra överföringar mellan företagets egna eller till andras konton när det passar dig. Du har samma mottagarlista i appen som i internetbanken företag. Tryck på Ny överföring och följ instruktionerna. Du får alltid en bekräftelse när överföringen är genomförd. Ska du göra en överföring till ett konto i annan bank gör du på samma sätt.
Clearingnummer används vid överföringar till konton och anges i början av kontonumret. Kommatecken och bindestreck ska inte skrivas ut när du lägger till en ny mottagare. Clearingnummer anges inte för personkonton eller bg/pg-konton. Swedbank och sparbankernas clearingnummer består alltid av 4 eller 5 siffror. Börjar clearingnumret med en 8 består det av 5 siffror.
Här kan du se, ändra eller ta bort en registrerad betalning eller överföring. Tryck på en framtida betalning eller överföring för önskad åtgärd.
För att göra en betalning trycker du på Betala och överföra i menyn. Välj sedan Ny betalning. Skanna fakturan och gör betalningar smidigt om mobilens kamera har autofokus.
Med behörigheten Två i förening/kontrasignering, kan du godkänna och lägga upp betalningar som kontrasigneras av en annan användare. Om du har behörighet att förbereda en betalning behöver en annan användare godkänna betalningen.
Avsändarens namn får du fram under Ekonomisk översikt. Klicka på det konto som insättningen har ägt rum på och leta upp Swish-betalningen i transaktionslistan. Klicka sedan på betalningen så kommer avsändarens namn att visas.
Genom att trycka på en bankgiroinbetalning och välja ”Till bankgirots webbplats”. Då öppnas en webb-vy utav Bankgirocentralens hemsida ovanpå företagsappen och du loggas automatiskt in i Bankgirocentralen, på samma sätt som i internetbanken.
Nej, inte i dagsläget. Det gick tidigare att se bankgiroprognosen i den gamla företagsappen, men i utvecklingen av den nya företagsappen prioriterade vi möjligheten att se sina bankgiroinbetalningar via Bankgirocentralen. Bankgiroprognosen finns dock med i planerna för framtida utveckling.
Du som redan har avtal för Bankkort Business kan beställa ett nytt företagskort direkt i appen. Det gör du via rubriken Kort och genom att klicka på ditt kortavtal.
Du kan ändra kortlimit för ditt kort under rubriken Kort i appen. Du väljer vilket kort du vill ändra limit för och klickar på Kortdetaljer.
I appen kan du öppna och stänga ditt kort för internetköp. Det gör du via Kort och Kortdetaljer för det valda kortet.
Få koll på marknaden, se tydliga diagram, följ utvecklingen på fonder och värdepapper och jämför med index eller andra värdepapper.
En tydlig sammanställning över företagets värdepapperstjänst, fondkonto och sparkonton. Du kan till och med se detaljer om dagens utveckling på olika värdepapper som du investerar i.
Du kan söka bland fonder, aktier och andra värdepapper och köpa och sälja direkt i telefonen.
Sök fram och klicka på den fond eller värdepapper du vill veta mer om och för att köpa eller sälja. När en order har gått till avslut, tar det tre bankdagar innan transaktionen bokförs på likvidkontot. För optioner tar det en bankdag. Detta sker i normala fall mellan klockan 10.30 och 11.00 på likviddagen. Du ser när likviddagen är på avräkningsnotan. Innan transaktionen är bokförd ingår beloppet i Preliminära likvider.
Order på aktier, räntor, börshandlade fonder (ETF:er) samt bevis, kan ha max 30 dagars giltighet. Order på warranter kan ha max 8 dagars giltighet. Order på optioner kan ha max 1 dags giltighet.
Har du frågor kring avräkningsnotor eller kontoutdrag är du välkommen att ringa till oss eller kontakta ditt närmaste bankkontor. Är det felaktigheter i avräkningsnotan eller kontoutdraget är det viktigt att du kontaktar oss så snart du upptäcker felet.
Under Inspiration kan du hitta kurslistor för fonder och aktier. Klicka på den information du vill läsa mer om och filtrera fram just dina favoriter.
På sidan Marknaden finns nyheter och detaljerade listor för index, råvaror, räntor och valutor.
Skapa en egen favoritlista med de värdepapper du vill följa. Då får du snabbt överblick över de delar av marknaden som du är intresserad av. Favoritlistan kan du även se utan att vara inloggad, då med 15 minuters fördröjning.
Sök fram ett värdepapper, tryck på stjärnan uppe till höger för att addera till listan. Har du redan en lista med favoriter i internetbanken företag hämtas samma lista till appen.
Med Trigger/Stop Loss, lägger banken en automatisk order för valda värdepapper vid en viss kurs. Det är ett smart och bekvämt sätt att handla med värdepapper. Du fyller i dina villkor och när de är uppfyllda läggs ordern.
En Trigger/Stop Loss kan läggas med upp till 90 dagars giltighet. Giltighetstiden för själva ordern kan sättas till maximalt 30 dagar. Du kan lägga en Trigger/Stop Loss på aktier som är noterade på Large Cap, Small Cap, Mid Cap, First North, NGM Equity, NGM Nordic MTF samt på ETF:er.
Nej, båda plattformarna innehåller samma funktioner. Däremot kan det förekomma vissa plattformsspecifika lösningar, till exempel så är huvudmenyn placerad till vänster på Android och till höger på iOS.
Gå in på ett konto och tryck på informationsknappen till höger. Välj sedan Kontodetaljer. Kontots IBAN och BIC visas.
Du hittar både Swedbank och Sparbankernas BIC/SWIFT nummer liksom IBAN-numret för ditt konto genom att logga in i internetbanken eller appen.
Klicka på det aktuella kontot. Under rubriken detaljer ser du IBAN och BIC.
På fakturor ska IBAN anges i grupper om 4 siffror, till exempel SE28 8000 0832 7900 0001 2345. BIC består av 8 eller 11 tecken. Swedbank och Sparbankernas BIC är:
Företagets konton och sparande är samlade på ett ställe, så att du snabbt och enkelt får en översikt. Du ser även detaljerad transaktionsinformation om ankommande bankgiro direkt i appen. På kontonivå kan du även ta fram information om IBAN och BIC. För dig som är enskild näringsidkare kan det inte bli enklare att kolla saldot. Det är bara att skaka mobiltelefonen.
Appen för företag
Tryck på aktuellt konto > Mer > Exportera transaktioner.
Både i appen och nya versionen av internetbanken företag kan du signera flera filer eller betalningsuppdrag samtidigt utan att gå genom detaljsidan.
I menyn, välj Betala och överföra - filöverföringar. Tryck välj och bocka I de filer/uppdrag du vill betala.
Du hittar återrapportering och avvisade betalfiler under menyvalet ”Dokument” och ”Översikt”. Vid nya inkomna dokument får du också en påminnelse i ”klockan” att du har inkomna dokument.
Du hittar återrapportering och avvisade betalfiler i appen under ”Dokument” samt en påminnelse i "klockan" vid nyligen inkomna filer.
Det går inte att ladda upp betalfiler i appen utan bara signera och kontrasignera filer.
Kräver att användaren är behörighetsadministratör med obegränsad behörighet och att telefonbankstjänsten är aktiverad i internetbanken företag.
Tryck på "Konton och kort – Översikt." Välj ett företagskonto och tryck på de tre punkterna för att namnge kontot.
Tryck på företagskontot och sedan på ”Hantera konto” och välj ”Byt namn på kontot” i listan.
För att du ska kunna påbörja en ansökan digitalt behöver du:
I både internetbanken och appen finns ett speciellt formulär för företagslån och andra finansieringar för företag.
Klicka på "Lån" så kommer alla lån som finns upp. Klicka på det lån du vill se kommande dragningar för. Då visas information om aktuell skuld, räntesats samt framtida och tidigare betalningar för lånet.
Klicka på "Lån" så kommer alla lån som finns upp. Klicka på det lån du vill se kommande dragningar för. Då visas information om aktuell skuld, räntesats samt framtida och tidigare betalningar för lånet.
Vi använder nödvändiga cookies eller liknande tekniker för att webbplatsen ska fungera för dig. Det finns även cookies du kan välja som förbättrar din upplevelse:
Du kan ta tillbaka ditt cookie-medgivande när du vill, på cookie-sidan eller under din profil när du är inloggad. Så hanterar vi cookies.
We use cookies or similar technologies that are necessary for this website to work for you. There are also cookies you can choose to improve your experience:
You can withdraw your cookie consent at any time, at the bottom of this webpage or under your profile when you are logged in. How we handle cookies
Du kan ta tillbaka ditt cookie-medgivande när du vill, på cookie-sidan eller under din profil när du är inloggad. Så hanterar vi cookies.
You can withdraw your cookie consent at any time, at the bottom of this webpage or under your profile when you are logged in. How we handle cookies