Meny
Våra företagstjänster

Är du både företagare och anställd?

Företagare eller anställd? Varför välja? Fler och fler har insett fördelarna med att kombinera en anställning med att vara egen företagare. Kombinationen kan vara en lysande lösning – men det finns en del ekonomiska fallgropar.

Woman renovating her apartment

Många som är anställda och företagare samtidigt, väljer det som ett sätt att testa sin affärsidé under trygga former. Fenomenet är så vanligt i dag att det har fått ett namn: den som gör både och kallas kombinatör.

Att ha en fot i varje läger skapar nya möjligheter, men kan också påverka allt från din sjuk- och föräldrapeng till ditt försäkringsskydd och din pension. Generellt sett får du lägre ersättningar som företagare än som anställd.

Det finns ingen lag som säger att du har rätt att gå ner i arbetstid för att starta eget, så stäm av dina planer med din arbetsgivare. Tänk också på att ditt företagande kan klassas som bisyssla vilket ofta kräver ett godkännande av arbetsgivaren.

Ekonomiska konsekvenser att se upp med:

  1. Dina inkomster läggs ihop

    Har du både lön från en anställning och inkomster från ett företag, läggs inkomsterna ihop när skatten räknas ut.

    Driver du bolaget som enskild firma eller handelsbolag, hamnar överskottet från rörelsen ovanpå din lön från anställningen.

    Har du ett aktiebolag och tar ut lön läggs båda lönerna ihop.

    Din sammanlagda lön + överskott ligger sedan till grund, inte bara för skatten, utan också för din allmänna pension och för andra sociala förmåner, som sjuk- och föräldrapenning.

    Utdelningar räknas inte som inkomst. De beskattas som kapital och ingår inte i underlaget för sociala försäkringar eller pension.

    Beloppsgränser att hålla koll på:
    • Är dina sammanlagda inkomster lägre än cirka 39.000 kronor betalar du ingen statlig skatt.
    • För att få maximal avsättning till den allmänna pensionen ska dina sammanlagda inkomster uppgå till cirka 43.000 kr/månad.

  2. Du måste spara till pensionen själv

    De allra flesta som har en anställning får pension från sin arbetsgivare. Arbetar du deltid blir avsättningarna lägre.

    Det betyder att du måste starta ett eget pensionssparande, för att få en rimlig pension.

    Trygga din pension som företagare

    Tips om pensionen i enskild firma!
    Om du inte når upp till gränsen för statlig skatt kan det vara bättre att spara till pension med skattade pengar än att välja ett avdragsgillt sparande via firman, eftersom det drar ner överskottet som ligger till grund för den allmänna pensionen. Om din lön ligger över brytpunkten är ofta ett avdragsgillt sparande bättre.
     

  3. Håll koll på ditt försäkringsskydd

    De flesta anställda har någon form av försäkringsskydd via sin arbetsgivare. Det kan handla om sjukförsäkring, sjukvårdsförsäkring, olycksfallsförsäkringar och livförsäkringar. Om du går ned i arbetstid kan det påverka ditt försäkringsskydd. Kolla upp vad som gäller hos din arbetsgivare.

  4. Var med i en a-kassa

    Företagare kan till exempel inte vara deltidsarbetslösa. För att du som företagare ska få ersättning måste du anmäla dig till arbetsförmedlingen, pausa din verksamhet helt eller lägga ner den.

    Därför ska du gå med i a-kassan 
     

Tjänstepension för dig som egenföretagare

Se till att du har samma skydd som många anställda har. Vi har tjänstepension och försäkringar för dig som egen företagare.

Andra läste också:

  • Försäkringsguide för företagare

    Att planera för pension, sjukdom och olycka kanske inte är egenföretagarens högsta dröm. Men ett trygghetspaket på plats kan vara livsavgörande! 

    Tips på försäkringar för företagare
  • Så tryggar du som företagare din pension

    Företagare behöver ta ett betydligt större ansvar för sin pension än anställda. Men många vet inte hur pensionssystemet fungerar. Och den okunskapen riskerar att leda till att många företagare får små marginaler som pensionärer.

    Trygga din pension som företagare