Få ihop ekonomin i tuffa tider
Så får du koll på din privatekonomi (pdf)
Koll på pengar – till barn (pdf)
Pengar och livet – unga vuxnas sparande och koll på pengar (pdf)
Här kan du ta del av analyser, rapporter och tips om privatekonomi och finansiell hälsa.
Vi är privatekonom Arturo Arques, ekonom finansiell hälsa Madelén Falkenhäll och ungdomsekonom Julia Hofvendahl. Vi granskar och analyserar hur politiska beslut och ändrade förutsättningar påverkar dig och din ekonomi.
2025-01-06 07:00
Var femte får bättre pension än de väntat sigAllt fler är positivt överraskade av den pension de kommer att få. Arbetslivet har stor betydelse för hur stor pensionen blir, men hur man förbereder de sista åren innan pension och hur man väljer att ta ut pensionen spelar också roll för vilken ekonomi man får som pensionär. Det visar en ny rapport från Swedbank.
2025-01-01 07:00
Mer pengar i plånboken 2025 – men inte för allaHögre inkomster, lägre skatter och lägre rörlig bolåneränta talar för att de flesta ser ut att få mer pengar i plånboken 2025. Men inte alla får det bättre. Arbetslösa, studenter och många som bor i hyresrätt får fortsätta vända på slantarna. Det visar Swedbank och Sparbankernas rapport Hushållens ekonomi 2025.
2024-12-18 07:00
Smalare julbord men tjockare spargrisTrots ökad optimism över den egna ekonomin ser hushållen ut att hålla i plånboken inför årets jul- och nyårsfirande. Mindre pengar till julklappar, mat och dryck och mer till sparbössan ser ut att bli melodin när hushållen planerar sitt jul- och nyårsfirande. Det visar en undersökning av Kantar på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna.
2024-11-25 07:00
Reor och kreditköp lockar många ungaBlack week och Black Friday lockar med shopping och reor. Men det gäller att hålla i plånboken. Var fjärde ung kvinna uppger att de lätt dras med vid reor och 43 procent av kvinnorna i 18-22-årsåldern gör ibland impulsköp som de ångrar visar en ny undersökning från Swedbank.
2024-10-30 08:00
Ojämnt fördelat ansvar för barn kan leda till över en miljon i inkomstskillnadEtt ojämlikt uttag av föräldraledighet kan leda till stora inkomstskillnader, även för par som i grunden tjänar ungefär lika mycket. Arbetar man sedan deltid under en längre tid kan det bli långt över en miljon i inkomstskillnad, och dessutom tusenlappar i förlorad pension. Det visar nya beräkningar från Swedbank.
Här hittar du tips och guider för en tryggare privatekonomi och en god finansiell hälsa.
Vill du läsa mer? Här har vi samlat artiklar med tips och råd, för olika händelser i livet.